Shadow

Therapie tegen skiliftangst

skilift-mayrhofen-penkenbahn

Zeker 20% van de wintersporters is bang in een skilift. Een groot aantal van hen skiet om die reden niet tijdens de wintersportvakantie. Vliegangstinstituut Stichting VALK start daarom op zaterdag 30 november en zondag 1 december de eerste therapeutische training voor skiliftangst.

Stichting VALK is gespecialiseerd in het behandelen van vliegangst en angstgerelateerde klachten zoals claustrofobie, hoogtevrees en controledrang. “Het is niet verwonderlijk dat mensen met vliegangst ook bang zijn in skiliften”, weet dr. Lucas van Gerwen, directeur van VALK. “In beide gevallen heeft het vaak te maken met vrees voor hoogtes en het gevoel opgesloten te zitten. Ook worden mensen angstig als de skilift om onduidelijke redenen even stil hangt. We leren deelnemers hoe ze om kunnen gaan met de heftige lichamelijke signalen die angst kunnen oproepen. Onder therapeutische begeleiding stellen we hen stap voor stap bloot aan een skilift. In Landgraaf gebruiken we een zespersoons stoeltjeslift, de enige in Nederland.”

Skilift boven een steile afgrond

Vooral de steile afgronden en mogelijke technische gebreken aan skiliften roepen angst op bij wintersporters. Sommigen blijven om die reden zelfs thuis of durven, eenmaal op hun bestemming, niet te skiën. Stichting VALK organiseert de therapeutische training tegen skiliftangst in samenwerking met Snowworld Landgraaf en de Nederlandse Ski Vereniging.

Paniekaanval in de stoeltjeslift

Deelnemers volgen een tweedaags therapeutisch programma. Ook krijgen ze uitleg over de techniek van de stoeltjeslift en de veiligheidsvoorschriften waaraan deze apparaten moeten voldoen. Jeanne Rausch uit het Brabantse Sint Anthonis is blij met deze nieuwe therapie.  Zij gaat al jaren niet meer met haar gezin op wintersport omdat ze niet in een skilift durft. “Doodangsten sta ik uit in zo’n ding”, zegt ze. Vooral de stoeltjeslift boezemt Jeanne angst in, omdat die open is. “Ik ben bang dat er onderweg vanalles misgaat. Stel dat ik eruit val, of een hartaanval krijg, hoe snel zijn de hulpdiensten dan bij mij? Als ik daar aan denk, krijg ik al een paniekaanval. ”

Eerste training

De eerste training wordt gegeven in het weekend van 30 november en 1 december. Het plan is om deze therapie gedurende de wintermaanden vaker te geven. Het programma start op zaterdag om 11.00 uur en duurt tot zondag 17.00 uur. Informatie via www.valk.org.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.